Älmhult

Sambo nekar till mord - idag åtalas han

På onsdagsförmiddagen väcks åtal mot den 35-årige man som erkänt att han dödat sin sambo i deras hem i Eneryda utanför Älmhult. Mannen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, men enligt hans försvarare Sten-Åke Larsson vore det fel att döma honom för det.

- Vi kommer att förneka att det var mord, det finns förmildrande omständigheter, säger Sten-Åke Larsson.

Natten mellan den 9 och 10 februari i år tog den 35-årige mannen upp sitt jaktgevär och sköt sin sambo med ett skott. Vid sjutiden på morgonen ringde han själv till polisen, som när de kom till huset hittade de kvinnan död i badrummet på första våningen.

Vad mannen, som tidigare är ostraffad, själv sagt om det som hände i huset i Eneryda under natten, vill Sten-Åke Larsson inte berätta. Men i protokollet från häktningsförhandlingen i mars står det att 35-åringen enligt åklagaren kommit ihåg mindre och mindre för varje dag som gått. Och att han vid det senaste förhöret uppgett att det enda han minns är att han hörde en smäll och sen såg offret falla ihop.

En nära släkting till den 35-årige mannen berättade direkt efter mordet, för Sveriges Radio Kronoberg, att den 30-åriga kvinnan ringde till sin pappa på lördagskvällen och att pappan då hörde hur mannen skrek i bakgrunden. Enligt fadern ska svärsonen också varit berusad. Släktingen sa också att paret som alla par bråkade ibland.

- Men att gå från att bråka till att skjuta någon, det är ju väldigt långt, sa släktingen.

Mannen kommer alltså inte att erkänna mord, utan högst dråp, detta eftersom det enligt Sten-Åke Larsson finns förmildrande omständigheter. Men vad det är för omständigheter vill han inte säga.

- Det finns det absolut, men jag vill inte gå in på det innan rättegången börjar på måndag, säger Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista