Växjö

Östraboalléträd kvar - än så länge

På onsdagen togs det första spadtaget till den omdiskuterade Norrtullsgatan i Växjö. Och än så länge har kommunen inte fällt träden i allén till Östrabo.

Alla träd i allén till Östrabo i Växjö stod på onsdagen kvar. Efter att Sveriges Radio Kronoberg rapporterat att kommunen missat att söka dispens för att fälla 15 av träden i allén, inför bygget av Norrtullsgatan, så var det enbart andra träd som sågades ner, som förberedelse för vägbygget. 

Att fälla alléträden utan dispens från länsstyrelsen hade varit ett miljöbrott som hade kunnat ge upp till två års fängelse. Det var först efter att Sveriges Radio Kronoberg varit i kontakt med ansvariga på kommunen på tisdagen, som kommunen lämnade in den dispensansökan som krävs för att få fälla en del av alléträden, som omfattas av det så kallade biotopskyddet.

Carl-Philip Jönsson på länsstyrelsen tror att det är okunskap som ligger bakom.

-Nu får vi ta upp det här med kommunen i en särskild sittning senare, säger Carl-Philip Jönsson.

Ett beslut från länsstyrelsen kommer inom de närmaste dagarna och då talar allt för ett ja till att fälla träden.

För den allé på Teleborg som Sveriges Radio Kronoberg uppmärksammade länsstyrelsen på att kommunen sågat ner utan dispens, kan det nu bli rättsligt efterspel. Carl-Philip Jönsson tror att de här båda fallen kan leda till något positivt.

-Förhoppningsvis kan det ge en bättre efterlevnad framöver, säger Carl-Philip Jönsson på länsstyrelsen.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".