Växjö

Idrottseliten samlas i Växjö

Till helgen anordnas en stor internationell idrottskonferens i Växjö där ledarskap och coachning sätts i fokus. Bland deltagarna märks välkända idrottsprofiler som Carolina Klüft, Stefan Holm och Stefan Edberg.

Bakom varje framgångsrik idrottare döljer sig inte bara slit, träning och målmedvetenhet. Där finns oftast också en stark och entusiastisk tränare som är minst lika delaktig i framgångarna. Ledarskap och coachning är därför temat när idrottseliten samlas i Växjö nu till helgen. 

En av dem som deltar i konferensen för att berätta om sina erfarenheter kring ledarskap är OS-guldmedaljören i höjdhopp, Stefan Holm. Hans relation till sin coach är lite speciell, eftersom det är hans far Johnny som har den tjänsten.

-Det föll sig naturligt att pappa blev min tränare. Han har sett mig hoppa och varit med på träningar och tävlingar under många år, så det gav sig självt liksom, säger Stefan Holm.

Bland övriga deltagare märks till exempel friidrottaren Carolina Klüft, tennislegenden Stefan Edberg och friidrottstränaren Yannick Tregaro. Den sistnämnde inledde sin tränarkarriär redan som 21-åring och har sedan dess funnits vid trestegshopparen Christian Olssons sida vid flera stora framgångar.

-Jag tänkte först fortsätta med min aktiva karriär som höjdhoppare och nå världseliten. Men jag valde att bli tränare eftersom det var roligare att hjälpa andra, säger Yannick Tregaro.


Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista