Växjö

Trygghetslarm med GPS testas

En ny typ av trygghetslarm testas i Växjö kommun. I dag är den som har larm bunden till bostaden, men med larmet som nu testas inom omsorgen i Växjö blir vårdtagaren mer rörlig.

Cirka 1300 personer har idag trygghetslarn i Växjö kommun. Men man är bunden till bostaden eftersom larmet går via den den fasta telefonen. Inom omsorgen i Växjö kommun ligger man nu i startgroparna för att testa ett mobilt trygghetslarm som ska fungera överallt där det finns GSM-täckning. Testen sker inom Öjabys hemtjänstområde inom kort. Och det är många som skulle ha nytta av det här larmet som ett komplement, tror Britt Inger Mårdh larmsamordnare i Växjö kommun.

- Äldre rörliga personer som gärna vill gå ut i naturen, funktionshindrade, rullstols burna personer och dementa, säger hon.

Det här larmet som tagits fram av ett företag i Nybro, kan kopplas både till hemtjänsten och anhörigas mobiltelefoner, mottagaren av larmet får ett meddelade i mobilen tillsammans med en karta som visar var vårdtagare befinner sig någonstans.

Det finns många andra finesser och funktioner också, det går till exempel att spåra någon som har förvunnit, och det kan hjälpa anhöriga och omsorgspersonal när det gäller dementa personer. Men det finns nackdelar också säger Britt Inger Mårdh.

- GSM-masterna måste vara i funktion, lägger de av fungerar inte larmen.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".