LJUNGBY

Delade meningar om Stormens hus

Prislappen för Stormens hus i Ljungby är nu uppe i 150 miljoner kronor. Förhoppningen är att privata sponsorer ska skjuta till pengarna som behövs.

- Alla pratar om miljö, detta är framtiden, säger Carina Bengtsson (c) kommunalråd i Ljungby.

I den rapport som Ljungby kommun har betalat 400 000 kronor för kan man läsa om tankarna för Stormens hus.

Under rubriken ”en helt vanlig dag i Stormens hus” står det om Kim Taek Su från Shanghai och Gunther Beck från Berlin som åkt till Stormens hus för att gifta sig i anläggningens vindtunnel. Där står också om forskare från hela världen som möts just på Stormens hus. Och Carina Bengtsson tror att satsningen är realistisk.

- Vi bygger ju inte detta bara för de som bor i Ljungby kommun, det är ju ett internationellt hus, säger hon.

Beslutet om kommunen ska gå vidare med projektet eller inte fattas i maj, och där är Carina Bengtsson försiktigt optimistisk och talar sig varm för att man måste våga satsa för att vinna.

Men andra politiker i kommunstyrelsen är mer negativa, Roland Johansson från Alternativet är en av dem.

- Man har hållit på i 15 månader nu och har inte fått in en enda krona, det är ju för dåligt, säger han.

I rapporten kan man läsa om andra små samhällen som har vågat satsa. Ett exempel är Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, en satsning som lockar många. Men är intresset verkligen lika stort för ett centrum kring väderfrågor som för Astrid Lindgrens odödliga sagofigurer?

- Det går inte att jämföra, Astrid Lindgren är ju känd över hela världen, säger Roland Johansson som nu dragit igång en protestlista mot kommunens satsning.

- Det är viktigt att våga utreda saker, sedan är det inte alltid det går i lås, säger Carina Bengtsson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista