Enerydamordet

"En ren avrättning", hävdar åklagare

På måndagen hölls rättegången mot den 35-årige man som erkänt att han skjutit ihjäl sin sambo i deras villa i Eneryda. Mannen nekar som vi tidigare berättat till mord, men erkänner dråp.

Under morgonen spelades bland annat det telefonsamtal upp som 35-åringen ringde in till SOS morgonen den 10 februari.

- Jag har gjort en dum grej, jag har skjutit min sambo. Jag är helt säker på att hon är död. Hon ligger i duschen, vapnet ligger jämte. Vi grälade som fan, sen flippade jag, sa mannen till SOS under telefonsamtalet.  

Samtalet till SOS är en del i åklagare Anna-Karin von Schoultz bevisning. Efter att hon spelat upp samtalet visade von Schoultz också bilder från badrummet där kvinnan skjöts. Och hon läste också högt ur läkarnas och teknikernas utredningar.

Utredningarna visar bland annat att kvinnan sköts på mycket nära håll, kanske nuddade till och med mynningen hennes haka vid ögonblicket då hon skjöts. Hon skjöts också snett uppifrån, hon satt på golvet medan mannen stod ”över henne”. 

- Mycket tyder också på att kvinnan höll upp armarna och försökte skydda sig när skottet föll, anser von Schoultz.

- Jag anser att det här var en avrättning eller en avlivning, sa von Schoultz i sin slutplädering.

Under de tidigare förhören med mannen har han hävdat att han nästan inte minns någonting från kvällen. Och det gjorde han även under rättegången.

Och medan åklagaren anser att det här måste vara mord, så anser 35-åringens försvarare Sten-Åke Larsson att det handlar om dråp.

- Det hävdar jag bland annat eftersom mannen som det heter handlade ”i hastigt mod”, säger Sten-Åke Larsson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista