Regeringen satsar på vägar och psykiatri

På tisdagen presenterade Alliansen sin vårproposition. Och i år innehåller den tre delar som speciellt rör Kronobergs län: satsningar på vägar, psykiatrin och universiteten.

Det finns få konkreta reformer i årets proposition. Däremot pekas ett antal områden ut som ska prioriteras. Och ett sådant område är alltså psykiatrin. Något som enligt Katarina Brännström, moderat riksdagsledamot från länet, kan komma att underlätta för landstinget Kronoberg som dras med ett enormt underskott och som beslutat att spara minst 30 miljoner kronor de närmaste åren.

- Man har insett att det ser illa ut i Sverige på det psykiatriska området och i Kronobergs län står man ju inför stora omorganisationer. Då kan de här pengarna hjälpa till, säger Katarina Brännström (m).  

Det som också kommer att få betydelse för Kronobergs län är satsningen på forskning på landets universitet, bland annat universitetet i Växjö. Och så ska vägarna, bland annat i vårt län rustas upp.

- Vägarna i vårt län är väldigt undersatta och vi har människor som just nu sitter och ser över vad som behövs göras lokalt, säger Katarina Brännström.

I övrigt utlovar regeringen nu en särskild satsning i höstens budget för att stärka ekonomin för de pensionärer som har det sämst ställt. Och så blir det nya skattesänkningar nästa år, både för låg- och medelinkomsttagare.

- För en person med en lön på 20 000 kronor innebär det ett par hundarlappar extra i månaden, enligt Brännström.

En annan reform som redan klubbats är den så kallade tandvårdschecken, som innebär att alla får minst 300 kronor vartannat år att använda hos tandläkaren. Är du under 30 och över 65 får du 600 kronor. Och om tandvårdsnotan hamnar på mellan 3 000 och 15 000 kronor så står staten för halva kostnaden. Om tandläkarbesöket kostar mer än står staten för 85 %.

Andra områden som regeringen vill satsa på är skolan och integrationen. Men regeringen kommer också att dra upp riktlinjerna för de fortsatta besparingarna inom försvaret.

Men några prislappar på de nya reformerna finns alltså inte. Och för att markera att det inte var någon vanligt budget, struntade finansminister Anders Borg idag i den sedvanliga budgetpromenaden till riksdagen. Men att årets lite mer luddiga proposition skulle vara ett sätt att komma undan att genomföra reformer och satsningar, det nekar Katarina Brännström till.

- Tvärtom!. Tidigare har det varit så att man fått revidera det man utlovat på våren. Nu vill man istället vänta och se vilka pengar man har att röra sig med på hösten, säger Katarina Brännström.  

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".