Alvesta

Patron själv guidar på Huseby

På Huseby bruk tas besökare emot av husan i sommar och självaste patron visar runt på slottet. Allt sker inom ramen för en ny satsning på upplevelseguidning.

Huseby bruk vill locka nya besökare med upplevelseguidningen, där man istället för en vanlig rundvandring får träffa historiska personligheter, som guidar runt i slottet. 

Upplevelseguidningen innebär att brukets vanliga guider antar rollen som skådespelare när de guidar runt i slottet. Det kan till exempel innebära att man som besökare träffar på husan Linnea Pettersson från tidigt 1900-tal eller den ansedde patron Josef Stevens.

-Vi fokuserar mycket mer på personhistoria i de här visningarna. Inte så mycket på konst och möbler som det är vid traditionell visning. Nu blir slottet mer en scen och rekvisita, säger Meg Johnsson som är guideansvarig på Huseby bruk.


Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".