Kronoberg

Negativ småföretagarprognos

Småföretagarna i Kronobergs län ser inte längre lika ljust på framtiden.

Inte på flera år har den så kallade Småföretagarbarometern visat en så negativ prognos.

- Vi ser framför allt att våra kunder är försiktigare, de avvaktar och håller lite på beställningarna, säger Lars Engström som är delägare i verkstadsföretaget Johansson & Jonsson Konstruktion i Växjö, ett av de företag som känner av den sämre konjunkturen.

Och Johnsson & Johansson som tillverkas maskindetaljer, till exempel delar till landstingets sjukhussängar, är inte det enda småföretag som känner så här.

Den så kallade Småföretagsbarometern som Företagarna och Swedbank presenterade på onsdagen, och där företagens egna prognoser när det gäller antalet beställningar, omsättning och sysselsättning räknats samman, visar att en betydligt sämre framtidstro än de senaste åren. Man kan säga att det har gått från glödhett till ljummet, säger Olle Termén på Företagarna.

- I höstas trodde 50 procent att orderingångarna skulle att öka, nu är det bara en tredjedel. Lika många tror att det kommer bli sämre. Den märks alltså att det är en svalare konjunktur, säger Termén.

Men det finns också positiva ingredienser i dagens barometer. Till exempel tror väldigt få företag att de kommer att tvingas säga upp personal.

- Det är bara några få procent som tror det, en hel del räknar tvärtom med att nyanställa, säger Olle Termén.

Inne i Johanssons och Johnssons verkstad går maskinerna trots allt för högvarv, företaget har massor att göra fortfarande.

Egentligen skulle företaget behöva bygga ut verkstaden, men just nu vågar man helt enkelt inte.

- Man blir försiktigare, man blir lite handlingsförlamad, det är det som är det som är svårast att hantera, säger Lars Engström.

Therese Gabrielsson

therese@gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".