Facken kritserar landstingsupphandling

De fackliga organisationerna Kommunal, Vårdförbundet, SKTF och Saco i Kronoberg är mycket kritiska mot landstingsledningen sätt att hantera processerna kring upphandlingen av Ljungby lasarett och införandet av Vårdval Kronoberg.

Den fackliga insynen och delaktigheten i processerna är för dålig, menar facken som nu kräver omdelelbara överläggningar med den politiska ledningen inom landstinget.

- Vi blev lovade att få vara med i processerna, men får nu färdiga förslag presenterade för oss, säger Vårdförbundets ordförande i Kronoberg Carina Hermansson.

I mitten av juni ska beslut fattas om hur landstinget ska gå vidare med upphandlingen av Ljungby lasarett och införandet av Vårdval Kronoberg.

- Det brinner i knuten, för det är nu vi har vår chans att påverka, säger Carina Hermansson.

Och får de fackliga organisationerna inte det inflytande de nu kräver i en skrivelse till landstingsledningen, ja då kan det bli tal om skadestånd, säger Carina Hermansson.

- Vi får isåfall ta ställning till om vi anser att det är ett brott mot medbestämmandelagen och då kan det leda till rätt så stora skadestånd för arbetsgivaren.

Reporter Lena Gustavsson

ena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".