Vittaryd

Oväntad barnomsorgskö i Vittaryd

I en av de små orterna i länet, Vittaryd utanför Ljungby, råder det brist på barnomsorgsplatser. Orsaken är den stora inflyttningen till orten.

Bara de senaste två åren har det flyttat in familjer med sammanlagt 18 barn som kräver barnomsorg och skola.

-Jag kan tänka mig att många kanske funderar som vi att man vill bo lite närmare naturen. Det är ju otroligt vackert här. Vi har tre sjöar, den ena ser vi från huset och de andra två har vi inom gångavstånd. Så naturen tror jag är en viktig orsak, säger Gabriella Mellergårdh, som är nyinflyttad i Dörarp utanför Vittaryd.

Att det sen fanns bekanta på orten plus att Gabriella Mellergårdhs man Robert jobbade i Lagan bidrog också till att familjen Mellergårdh hösten 2007 flyttade från Huskvarna till Dörarp. Med sig hade de sönerna Oskar 8, Elias 6, och Alfred snart 4 år. Oskar och Elias trivs på skolan och dagiset i Vittaryd.

-Sen så märker man ju att det är trångt. Det är många barn och Alfred, vår minsta kille, han står i kö, säger Gabriella Mellergårdh.

Det är ont om barnomsorgsplatser i Vittaryd för tillfället. Just nu väntar 14 barn på placering, men på den ordinarie förskolan är det fullt, till och med överfullt.

-Det är jätteroligt att det kommer så många barn, så det är ett positivt problem, säger Irene Mayor som är rektor på Vittarydsenheten.

Man har fått klartecken till att starta ytterligare en förskoleavdelning i Vittaryd, men de kommande årens stora barnkullar kommer också att påverka skolans organisation. För att klasserna inte ska bli för stora kommer årskurs 1 till 6 bli uppdelad på tre istället för dagens två grupper. Fler grupper kräver fler lokaler och olika förslag håller just nu på att utredas.

-För skolverksamheten så är det helt klart moduler på skolgården som är det bästa och för förskoleverksamheten så är det självklart de gamla lokalerna vi hade till förskolan. Så fort bara lokalfrågan är löst så kan vi skriva in de här barnen i vår verksamhet, säger rektor Irene Mayor.

Gabriella Mellergårdh skulle inte ha någonting emot att det placeras baracker, eller så kallade moduler på skolan i Vittaryd, eftersom hon då skulle ha barnen samlade på samma område.

-Barack låter ju inte så jättekul, men jag kan tänka mig att man kan göra det bra, om man har möjligheterna, säger Gabriella Mellergårdh.


Martin Ekeholm
martin.ekeholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".