Kronoberg

Riksdagsledagsledamöterna från Kronoberg är ovanligt friska

6 av dom 7 ledamöterna har inte anmält sig sjuka en enda dag sedan oktober 2006, enligt uppgifter från riksdagen. Detta trots att de har lön för sju dagar i veckan.

Går man ännu längre tillbaka i tiden kan man till exempel se att Lars Wegendal (s) från Älmhult inte har en enda sjukdag sedan 2002.

- Nej, det stämmer jag har inte varit sjuk, jag har väl haft tur och fått bra gener, säger Lars Wegendal.

Kronobergarna är i snitt sjukskrivna 8,9 dagar per år. Men då jobbar de allra flesta människor 5 dagar i veckan eller mindre.

Riksdagsledamötena däremot får lön för 7 dagar i veckan, och är de sjuka en lördag eller söndag ska de anmäla sig även då.

Men trots det har 6 av länets 7riksdagsledamöter inte haft en enda sjukskrivninsdag sedan 2 oktober 2006 då den nya riksdagen öppnades. Det är bara moderaten Anna Bergqvist, som sjukskrivit sig en gång.

Om man tittar på perioden 2002-2006 så hade socialdemokraternas Carina A Elgestam och Tomas Eneroth som satt i riksdagen även då fem sjukdagar tillsammans, medan Lars Wegendal alltså inte hade en enda då heller.

- Vi har kanske en mer skyddad miljö som vi arbetar i. Det är slitigt naturligtvis, men vi kanske inte utsätts för de risker och faror som andra i sin arbetsmiljö, säger Lars Wegendal

Men det händer att sjuka riksdagsledamöter stannar hemma från jobbet utan att sjukanmäla sig. Det visar en granskning som TV 3:s program Insider gjort.

Politikernas har i sina egna bloggar berättat om hur de stannat hemma med till exempel förkylning och magsjuka, men sjukanmält sig har dom inte gjort. Och därmed har dom också sluppit karensdagen och ett löneavdrag på cirka 2 000 kronor.

Och visst kan det förekomma fusk, säger Lars Wegendal.

- Det klart att när man har ett fritt jobb som vi har och sätter vår dagordning själva, så kanske risken eller möjligheten är större än på andra jobb där man har stämpelur och annat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista