Ljungby

Nej till rivning av Rosa huset

Historien om det så kallde Rosa huset vid Kungshögskolan i Ljungby går vidare. Och nu ser det ut som att det inte blir någon rivning av huset. För Miljö och byggnämndens arbetsutskott har sagt nej till att tillåta rivning av det rosa huset, något som barn och utbildningsnämnden begärt.

- Har vi nu möjligheten att bevara skolan som är ett vackert landmärke, så är det vår skyldighet att göra det, säger Marianne Eckerbom.

Frågan om att bygga om Kungshögskolan har stötts och blötts under ett antal år. I planerna från barn och utbildningsnämnden som nu ligger har en rivning av det så kallade Rosa huset ingått. Något som Smålands museum i mars vände sig emot.

Och det som nu har hänt är att Miljö och byggnadsnämnderna arbetsutskott går på Smålands museums linje och säger nej till rivning av det rosa huset vid kungshögskolan.

Ordföranden i Barn och utbildningsnämnden, moderaten Bo Ederström tror inte att beslutet kommer att påverka 100-miljonersprojektet kring den nya Kungshögskolan som ska stå klar 2011 speciellt mycket.

- I värsta fall blir det en ny upphandling, men jag räknar med att den ska gå ganska snabbt för allt underlag finns ju, säger han.

Och som det inte vore nog med diskussioner kring färgglada hus så säger Marianne Eckerbom att hon istället tycker att man ska riva det gula huset vid Kungshögskolan, något som Bo Ederström inte ställer sig helt avvisande till.

- Vi har ju tänkt att använda bottenvåningen i det gula huset, men det är inte omöjligt att den verksamheten går att flytta till rosa huset istället, säger han.

Det slutgiltiga beslutet om rosa husets framtid fattas av Miljö och byggnadsnämnden den 30 april.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista