Ny organisation för djurskyddet oroar de anställda

Det finns en oro bland flera av länets djurskyddsinspektörer inför det planerade bytet av arbetsgivare från första januari 2009. Då är de tänkt att inspektörerna övergår till länsstyrelsen i stället för att vara anställda av kommunerna.

Anna Kanstrup, djurskyddsinspektör i Växjö kommun, är bland annat frågande till vad som händer om djurskyddsinspektörerna ska ha basen på länsstyrelsen i Växjö.

-Då kan vi tvingas till många och långa resor, till exempel till Markaryd för en hund, och när vi kommer dit är ägaren inte hemma så man måste göra fler resor, säger Anna Kanstrup.

Hälsoskydd och miljöskydd hänger också i många fall direkt ihop med djurskydd, till exempel kor och frågor om gödsel och bekämpningsmedel.

- Kopplingen mellan djurskydd och miljöskydd som finns i dag riskerar att gå förlorad, säger Anna Kanstrup.

Skälet till det här förslaget från regeringen är att det har funnits brister i en del kommuners djurskyddskontroll, till exempel har många kommuner inte hunnit med de inspektioner de är ålagda.

Regeringsförslaget till ny djurskyddsorganisation ska behandlas av riksdagen i början av juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".