Landstinget

Protester mot psykiatribesparingar

Under måndagens landstingsfullmäktigemöte i konserthuset genomförde Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, och anhörigorganisationen SPES en demostration mot neddragningarna inom psykiatrin.

Innan landstingsfullmäktiges möte startade var medlemmarna på plats i konserthusets foajé.

Det varma vädret gjorde att många av fullmäktigeledamötena kom cyklande och utan ytterkläder till konserthuset, som på måndagsmorgonen badade i solsken. I foajén möttes de av stora orangea skyltar med texten ”Stopp för försämringar i psykiatrin i Kronoberg” och så delade medlemmar från Spes och RSMH ut lappar.

Alice Haraldsson som är ordförande i Spes Kronoberg, som arbetar med att ge stöd till personer som förlorat någon genom självmord, var en av dem som försökte fånga ledamötenas uppmärksamhet.

- Vi är ju väldigt oroliga för vad de här besparingarna kommer medföra. Vi kommer nog inte bli arbetslösa i vår förening i framtiden i alla fall, sa hon medan hon delade ut lappar.

Protesterna rörde dels landstingets besparingar på 30 miljoner inom psykiatrin. Men det var också en uppmaning till ledamötena att rösta ja till den motion som vänsterns Tryggve Svensson och socialdemokraten Roland Johansson lämnat in, om att ta bort sparkravet.

- Det känns väldigt angeläget att vara här. Jag är inte så orolig för min egen skull när det gäller besparingarna, men man vet ju aldrig, jag kan ju komma att bli akut sjuk igen, sa Henrik Björsell, från föreningen RSMH som var en av dem som hoppades på att motionen skulle gå igenom.

Vid klockan 9 startade mötet och dörrarna stängdes, och Christina Eriksson, som är ordförande i RSMH:s Växjöavdelning konstaterade att det varit stor skillnad på hur ledamöterna tagit emot deras protester.

- En del har tittat ner i marken och inte tagit emot våra lappar, en del har sagt att vi ska stå på oss, säger Christina Eriksson.

Therese Gabrielsson

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista