Lessebo kommun

Kommunprotest mot psykiatribesparingar

Lessebo kommun protesterar nu mot Landstinget Kronobergs besparingar på psykiatrin.

Socialdemokraterna, moderaterna och centern har nu tillsammans skrivit ett brev till landstingsstyrelsen där de skriver att får ta smällen när landstinget sparar.

- Enligt de ansvariga så har vi fått ut fler människor som egentligen skulle få vården i Växjö, Monica Widnemark är kommunstyrelsens ordförande i Lessebo.

Samtidigt som Landstinget Kronoberg minskat sina kostnader för psykiatrin, så har Lessebo kommuns kostnader ökat.

- Sparar man 30 miljoner så måste den verksamheten ta vägen någon annanstans, och i det här fallet blir det ju i kommunerna som får ta det, säger Monica Widnemark.

Lessebo kommun har bland annat fått ta emot betydligt fler personer med affektiva störningar, till exempel depressioner. Detta eftersom Landstinget har förkortat vårdtiderna för den gruppen, enligt de politiker som skrivit under brevet. Och det här har Lessebo inte resurser till.

- Vi har varken personal eller pengar, säger Widnemark.

Både representanter från höger och från vänster i kommunstyrelsen i Lessebo, har alltså gått samman i den här frågan och kräver nu främst en dialog med landstinget om vem som ska ta ansvar för de här patienterna.

Men moderata landstingsrådet Suzanne Frank vill idag inte svara på om de kommer ta initiativ till en sådan dialog. Hon vill överhuvudtaget inte kommentera brevet som bland annat formulerats av hennes partikollega Jan-Olof Franzén.

- Jag har inte hunnit läsa igenom det ännu, säger hon till Sveriges Radio Kronoberg.

Men efter vad Monica Widnemark förstått kommer landstinget snart få fler liknande brev att läsa.

- Det är fler kommuner som kommer skriva till dem och som tycker så här, det jäser ute i kommunerna, säger Widnemark.

Therese Gabrielsson

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".