Älmhult

Säpo kopplas in efter sabotage i Älmhult

Efter flera fall av skadegörelse i Älmhult har nu Säpo kopplats in. Bland annat har en telemast utsatts för sabotage. Kronobergspolisen tror att en organisation kan ligga bakom samtliga fall och ser mycket allvarligt på det som har hänt.

- Självklart ser vi allvarligt på det, när man ger sig på infrastruktur och sånt, säger Robert Loeffel, som är Kronobergspolisens informationschef.

Det var natten till i måndags som tre platser i Älmhult utsattes för skadegörelse. Mobiltelefonanläggningen vid masten i Äskya hade utsatts för brand och den händelsen klassar polisen som sabotage. Inne i Älmhult hade spännbanden på en av Sydveds timmerbilar förstörts och på byggarbetsplatsen Maskrosen i Klöxhult hade elkablar förstörts.

Enligt Jan Wernersson, som är PEAB:s är platschef på byggarbetsplatsen, var det här tredje gången sedan årsskiftet som elkablar förstörts genom att de klippts av eller att tretumsspik slagits ner i ledningarna. Något som kan få mycket allvarliga konsekvenser.

- Det kan bli en ljusbåge så att man får ström genom kroppen och har man riktig otur så kan man avlida. Man funderar på om de vet vad de håller på med, säger Jan Wernersson.

Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel berättar att man ser allvarligast på sabotaget mot telemasten eftersom det kan få störst konsekvenser för samhällets funktioner. Polisen tror inte att det handlar om busstreck.

- Vi har fått indikationer att någon slags organisation har tagit på sig det här genom att bland annat skicka mejl till en tidning.

De har kännedom om alla tre händelserna och det ser vi så pass allvarligt på så vi har kopplat in säkerhetspolisen i utredningen. De har information och håller sig uppdaterade om vad som händer via vår underrättelseenhet. Vi vill självklart undersöka närmare vad detta består i, vilken verksamhet de håller på med här och varför händer detta i lilla Älmhult?, säger Robert Loeffel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista