Växjö

Flicka hölls inlåst på skyddat hem

Ett hem i Växjö kommun som ger vård och skydd till invandrarflickor som utsatts för hedersrelaterat våld, får hård kritik av Länsstyrelsen. Bland annat har hemmet hållit en av flickorna inlåst.

-Det som hänt här är att man har låst hela behandlingshemmet. Alla har alltså varit inlåsta, men en tjej har inte haft en nyckel och han inte kunnat ta sig ut själv om hon velat, säger socialdirektören på Länsstyrelsen Perarne Petersson. 

Sedan starten 2004 har runt 20 flickor med invandrarbakgrund från olika delar av landet, som av någon anledning tagits omhand av Socialtjänsten, bott på hemmet. I de allra flesta fall handlar det om flickor som utsatts för hedersrelaterat våld.

Efter att en före detta anställd anmält hemmet, så har Länsstyrelsen nu gjort en tillsyn och hittat brister i verksamheten.

Bland annat har en ung kvinna alltså varit inlåst, något som enligt lag bara får förekomma på så kallade LVU-hem.

-De enskilt drivna eller privata hemmen har inte den rätten, därför är det här allvarligt, säger Perarne Petersson.

Länsstyrelsens granskning visar också att man inte kontrollerat om nyanställda finns i brottsregistret, något som numera krävs enligt lag. Det har dessutom funnits brister i hanteringen av journalerna.

Kvinnan som driver hemmet säger till Sveriges Radio Kronoberg att kritiken är orättvis.

När det gäller den inlåsta flickan skedde detta enbart vid några enstaka tillfällen när risken för att hon skulle rymma var väldigt stor. När det gäller registerutdrag har kvinnan begärt ut sådana, men några veckor för sent.

-Och de papper som Länsstyrelsen kallar journaler, är inga journaler, utan bara hennes mina egna anteckningar, säger hon.

Ändå har kvinnan nu förbättrat vissa rutiner på hemmet. Men om Länsstyrelsen inte anser att det är tillräckligt, så kan hon tvingas slå igen.

-Om ett föreläggande inte följs så har länsstyrelsen möjlighet att förbjuda fortsatt verksamhet, säger Perarne Petersson, socialdirektör på länsstyrelsen i Kronoberg.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista