Inga åtgärder från socialstyrelsen om könsbyte

Landstinget Kronobergs beslut att i princip säga nej till personer som vill genomgå ett könsbyte leder inte till några åtgärder från Socialstyrelsen.

Landstinget beslutade förra året att könsbyten ska ges mycket låg prioritet under 2007 och 2008. Skälet var den dåliga ekonomin.

Beslutet anmäldes av en patientförening för människor som har bytt eller vill byta kön.

Men Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att myndighetens tillsyn bara omfattar själva vården, och inte de politiska beslut som fattas. Därför avslutas ärendet utan några åtgärder.

- När det gäller Socialstyrelsens behörighet att utöva tillsyn, så sträcker det sig inte till Landstinget som sådant och politikernas beslut. Vi har ingen möjlighet att överpröva den typen av prioriteringar. Socialstyrelsens tillsyn handlar om den verksamhet som bedrivs gentemot patienter och hälso- och sjukvårdspersonals agerande i olika avseenden, säger Marie Georgson, som är jurist på Socialstyrelsen.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".