Kvinnor försvarar skyddat boende

Länsstyrelsens kritik mot ett skyddat boende i Växjö, har fått flera av de unga kvinnor som bott på det aktuella hemmet att reagera starkt.

Efter Sveriges Radio Kronobergs rapportering om hemmet har flera flickor hört av sig och alla anser att kritiken mot hemmet är obefogad och de är nu rädda att hemmet måste stänga. 

- Det är så orättvist, varför har Länsstyrelsen inte pratat med oss så vi fått ge vår bild, anser flickorna som alla bott på hemmet i flera år.

Eftersom kvinnorna lever under skyddad identitet efter att de tagits omhand för att de utsatts för hedersrelaterat våld, så har Sveriges Radio Kronoberg valt att inte gå ut med deras namn.

Men efter rapporteringen om att hemmet fått skarp kritik av Länsstyrelsen, så har fyra av de runt 20 unga kvinnor som bott på hemmet i Växjö sen starten 2004, hört av sig.

Under en tillsyn som Länsstyrelsen gjort upptäcktes bland annat att en ung kvinna hållits inlåst. Alla andra har haft nyckel och kunnat komma ut om de velat, men inte den här kvinnan. Något som är olagligt.

Kvinnorna anser dock att det är fel att kalla det inlåst och de anser att det finns goda skäl till att alla inte får en nyckel.

- Vi var ju där för att vi behövde skydd, inte för att vi skulle få gå ut och in som vi ville, säger en av kvinnorna som bodde på hemmet samtidigt som flickan.

- Om någon är farlig för sig själv, så kan man inte få göra som man vill, säger en annan.

Länsstyrelsens granskning visar också att hemmet brustit när det gäller hur de hanterat journaler och att man inte heller har kontrollerat om de anställda funnits med i brottsregistret, vilket krävs enligt lag. Om de här områdena inte förbättras kan länsstyrelsen komma att stänga hemmet, det är just det som oroar kvinnorna.

- Det skulle innebära att många ungdomar inte skulle få hjälp, var ska vi då få den hjälpen, säger en kvinna.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".