Weinhandl till Ryssland

Hockeyspelaren Mattias Weinhandl från Ljungby kommer att spela i Ryssland nästa säsong. På onsdagen blev det klart att hans nuvarande klubb Linköpings HC lånar ut honom till storlaget Dynamo Moskva. Men redan om ett år återvänder han till Sverige, betydligt rikare.

Den 27-årige nyblivne SM-silvermedaljören Mattias Weinhandl som fostrats i Troja/Ljungby följer nu kedjekompisen Tony Mårtensson till spel i den ryska hockeyligan. Men medan Mårtensson kommande säsong lånas ut till AK Bars Kazan flyttar Weinhandl till huvudstaden och spel i Dynamo Moskva. Och där väntar större pengasummor än i elitserien.

- Det är väldigt bra pengar, inget snack om det, säger landslagsforwarden till TT.

Tidigare har Weinhandl också spelat för New York Islanders och Minnesota i NHL, men utan att imponera. Efter att han i flera år till och från spelat i farmarligor återvände han till Sverige inför årets säsong.

Det hann bli ett år i Linköping och seger i skytteligan innan Weinhandl bestämde sig för en ny utlandssatsning.

- Det ska bli kul att testa rysk hockey. Ligan håller hög klass och det är defensivt mer tekniskt spel, så jag kommer att utvecklas på alla plan och bli en bättre hockeyspelare, säger Weinhandl.

De senaste åren har den ryska ligan, i och med ekonomiskt starka klubbägare, allt mer kommit att utmana NHL om de bästa spelarna, vilket får Mattias Weinhandl att hoppas på sällskap av fler svenskar i Dynamo Moskva.

- Det skulle vara skönt att ha någon svensk i laget, vi får se hur det blir med det. Men de satsar rejält och troligen blir det fler utländska värvningar inför hösten, säger han.

Weinhandl lånas ut säsongen 2008-2009 och har skrivit ett fyraårskontrakt med Linköping, vilket innebär att han efter ett år i Ryssland återvänder för spel i elitserien fram till 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".