Lessebo

Kommunalråd riskerar åtal för tjänstefel

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Lessebo Monica Widnemark riskerar åtal. En förundersökning om tjänstefel är inledd - och det är just Monica Widnemark, som är namngiven i den anmälan som resulterat i förundersökningen.

- Polismyndigheten har gjort bedömningen att det finns anledning att anta att det begåtts ett brott som hör under allmänt åtal - det har jag inte ändrat, säger åklagare Magnus Hansson som leder förundersökningen.

Anledningen är miljonutbetalningen till Kosta Köpmanshus i somras för hotellbygget i Kosta. Kosta köpmanshus ägs gemensamt av Lessebo kommun och New Wave Group.

En utbetalning på 23 miljoner kronor som socialdemokraterna med Monika Widnemark gjorde trots att länsrätten några dagar tidigare konstaterat att det var olagligt.

Kammarrätten gjorde samma bedömning, men det har socialdemokraterna i Lessebo struntat i, något som nu alltså kan resultera i åtal och rättegång för tjänstefel.

När ett beslut om eventuellt åtal kommer, vet inte åklagare Magnus Hansson i dag, men det dröjer inte så länge säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista