Älmhult

Fel på styrningen kan ha orsakat dödsolycka

Dödsolyckan utanför Älmhult i måndags kan ha orsakats av styrfel på bilen, en åtta år gammal Renault Scénic. Det är bilens förare, pappan i familjen, som efter olyckan sa att bilen plötsligt inte gick att manövrera.

- Det här är ju en oerhört tragisk olycka och det är klart att man tar det allvarligt. Däremot vet vi inte vad som har hänt, om det är något tekniskt fel eller inte eller om det är den mänskliga faktorn. Vi kan bara hänvisa till polisutredningen i det här fallet, säger Karin Karlsson, som är Pr-chef på Renault Sverige.

Dödsolyckan skedde i måndags eftermiddag på väg 23, strax norr om Älmhult. Familjen kom åkande norrifrån när bilen gick av vägen, krockade med ett träd och började brinna. Mamman och ett spädbarn omkom i olyckan och en fyraårig flicka fick allvarliga brännskador. Pappan, som klarade sig med lindrigare skador, berättade direkt efter olyckan för ett vittne att bilen inte gick att styra, den bara gick av vägen. Olycksbilen var en Renault Scénic av årsmodell 2000, som var besiktigad i början av april.

Uppgiften om att bilen inte gick att styra vid olyckstillfället kommer polisen och Vägverket nu att kontrollera i utredningen av olyckan. Enligt den tekniska avdelningen på Motormännens riksförbund känner man inte till att det skulle finnas några problem med styrningen på Renault Scénic. Det gör man inte heller på Renault.

- Vi har inga inrapporterade fel på Scénic och styrningen. Pr-chefen Karin Karlsson.

Polisen säger att olyckan norr om Älmhult är svår att förklara, dessutom är olyckan svårutredd eftersom bilen blev helt utbränd. Sedan 1997 utreds alla dödsolyckor i Sverige och i onsdags kontrollerades olycksplatsen och bilen. Enligt Mats Artebrant, som är olycksutredare på Vägverket Sydöst är det ovanligt att ett tekniskt fel på bilen är orsaken till en dödsolycka.

- När det gäller tekniska fel överhuvudtaget på fordon, så ligger det på runt två-tre procent utav alla olyckor, säger Mats Artebrant.

Martin Ekeholm
martin.ekeholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".