Växjö

Krisdrabbat Lakers vädjar om miljoner

Ishockeyklubben Växjö Lakers har akut likviditetskris. På tisdagskvällen i ishallen i Växjö vädjade klubbens grundare, Anders Öman, om snabba pengar från supportrarna.

Senast den 26 maj ska det finnas två och en halv miljon kronor på Växjö Lakers bankkonto - annars kommer Anders Öman och hans mannar inte att ta över ansvaret för klubben.

- Vi vill ha de här förutsättningarna för att kunna jobba och utveckla klubben framåt, säger han till Sveriges Radio Kronoberg. Annars hotar en konkurs. Omkring 300 Lakerssupportrar offrade en ljum majkväll för att få veta mer om räddningsaktionen och det eländiga ekonomiska läget för klubben. 

- Det är tragiskt när det blir så här. Men med Öman tillbaka så blir det ordning på torpet får vi hoppas, säger supportern Mikael Guse, en av dom 300 som kom till ishallen.

En tusenlapp skulle han kunna tänka sig att avvara för att hjälpa klubben.

- Man har ju en egen ekonomi själv att ta hand om. Men är man tio stycken, så en tusenlapp var skulle man kunna överleva, säger han.

Lägsta insats för att klara administrationen är 10 000 kronor. Den ekonomiska termen för de här pengarna är villkorat kapitaltillskott, inget lån i formell mening även om ambitionen är att betala tillbaks pengarna någon gång i framtiden.

Hälften av de två och en halv miljon kronor som behövs för att rädda klubben är redan i hamn. Resten, alltså en 1 250 000, ska finnas på klubbens bankkonto senast den 26 maj. Det är tre dagar innan årsmötet och valet av en ny styrelse, det vill säga Anders Öman och kompani, ska hållas. Fram till dess får supportrarna också vänta med svar på hur det kunnat gå så här illa.

Stefan Korpe, än så länge styrelseordförande i Växjö Lakers, vill inte svara på den typen av frågor i dag.

- Det ska vi ta på årsmötet. Men det ligger tillbaka i tiden, säger han.

Övertygelsen om att det här första steget i att rädda klubben ska lyckas, ja den är överväldigande, men sen då. Med två och en halv miljon klarar sig Lakers bara upp till nolläge så att säga. Men väl där, är det bara ljus som Anders Öman själv ser.

- Det finns en framtid bakom hörnet. Vi har faktiskt möjlighet att bli ett elitserielag om några år, säger han.

Och för före detta supporterklubben Lakers Lakejers ledare, Linda Granath, finns det bara ett alternativ som gäller.

- Vi måste fixa det. Det är bara så. Alternativet att inte gå på hockey till hösten finns inte, säger hon.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se