Vinnaren i slaget om opinionen går segrande ur lönestriden

Vårdstrejken är inne i sitt mest kritiska läge, kampen om opinionen har börjat. Sjuksköterskorna har, så här långt, opinionen på sin sida, men det är en balansgång på slak lina. - Det gäller nu för sjuksköterskorna att få över opiniomnen på sin sida, säger arbetsmarknadsforskaren Henrik Lindberg.

- Det är mycket viktigt, på grund av att det i första hand inte är arbetsgivaren som drabbas i den här strejken utan patienter och anhöriga, därför vill nu sjuksköterskorna vinna opinionen för att på det viset sättet sätta press på arbetsgivaren, säger Henrik Lindberg, arbetsmarknadsforskare på Ratio, näringslivets forskningsinstitut.

Inför strejken har Vårdförbundet anlitat en reklambyrå som tagit fram bildekaler och formulerat annonser. Presschefen på Vårdförbundet är också före detta PR-konsult så man är väl förberedd.

- Det som krävs är att man måste skaffa sig uppmärksamhet, till exempel uppmärksammade aktioner och debattartiklar som väcker sympati, säger Henrik Lindberg.  

Arbetsgivarna Sveriges kommuner och Landsting gör nu allt för att vända vinden mot sjuksköterskorna och skriver till exempel i en debattartikel att risken är stor infaltionsspriral startar om sjuksköterskorna får igeom sina krav.

- Om någon drabbas av strejken kan slaget om media förloras och då är det risk att sjuksköterskorna förlorar strejken, säger Henrik Lindberg.  

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se