Ljungby

Hot om borttaget BB-krav upprör

Landstingsledningens tankar om att förändra upphandlingen av Ljungby lasarett så att ett BB inte längre krävs möter nu protester.

För Ljungbybon Jessica Lyckvall som varit engagerad i frågan om BB länge väcks nu tankarna på om politikerna överhuvudtaget menat allvar med att de vill ha ett BB i Ljungby.
-Utifrån vad vi hör dag så kanske man kan ställa sig frågande, säger hon.

Anledningen till att landstingsledningen nu funderar på att släppa kravet på ett BB är information om att det kan vara svårt att garantera patientsäkerheten och risk för högre kostnader. Att kravet funnits med fram till nu förklarar landstingsrådet Suzanne Frank så här.

- Därför att vi ändå hade en förhoppning om att det skulle finnas en entreprenör som skulle kunna lösa den här uppgiften åt oss, säger Suzanne Frank.

Något som Jessica Lyckvall ställer sig frågande till.

- Ljungby lasarett är väldigt intressant för alla de här vårdbolagen, jag tror att de är ytterst villiga till att få det här projektet. Jag ställer mig därför väldigt frågande till att de skulle backa från ett av de absoluta skallkraven, säger Jessica Lyckvall.

Och hon tycker att landstinget ska behålla kravet på ett BB i upphandlingen och sedan låta de privata bolagen bedöma om de är beredda att leverera det som landstinget begär.

- Jag kommer ju från den privata sidan, man köper det läge som man får. Man svarar om man är intresserad, annars lägger man inget anbud alls, så är det, säger Jessica Lyckvall.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista