Växjö

Simhallen dyr affär för växjöbor

Simhallen i Växjö blir en allt dyrare affär för skattebetalarna. Efter en ny upphandling stiger kostnaden med fem miljoner kronor per år.

Simhallen drivs sedan flera år på entreprenad och när kommunen nu gjort en ny upphandling stiger kostnaden för kommunen alltså med sammanlagt 5 miljoner kronor varje år. 

Det är två saker som gör att kostnaden för simhallen nu sticker i väg.

Dels höjer det kommunala bolaget Vöfab hyran, dels har den nya upphandlingen, som precis är klar, blivit flera miljoner kronor dyrare för kommunen.

Företaget Medley, som även i dag driver simhallen på uppdrag av kommunen, vann den nya upphandlingen, men med en högre prislapp än tidigare.

-Det är klart att det är skattebetalarna som får ta den här kostnaden, säger Gunnar Storbjörk (s).

Han anser att kommunen borde ha varit med och konkurrerat.

-Jag tycker förstås att det varit läge i den här upphandlingen att pröva vad det kostat att driva simhallen i egen regi, så man hade fått ett alternativ, säger Gunnar Storbjörk.

Fritidsnämndens ordförande, Benny Johansson (m), tillbakavisar kritiken och säger att fritidsförvaltningen har gjort en kostnadsjämförelse i samband med upphandlingen. Den visade, enligt honom, att det inte hade blivit billigare att driva simhallen i kommunal regi.

-Det var vår bedömning. Och beslutet att fortsätta på entreprenad togs i fullständig politisk enighet, säger han.

Den här gången tar kommunstyrelsen på sig kostnaden. Men var pengarna ska tas framöver kan Benny Johansson inte svara på i dag.

Beskedet till föreningar som är med och konkurrerar om de pengar som fritidsnämnden förfogar över är att en modern simhall och ett äventyrsbad väger tungt bland växjöborna.

Nämndens ordförande, Benny Johansson, hänvisar bland annat till en tidigare enkät som visade just på det. Därför räknar han med att skattebetalarna är beredda att ta den här notan.

-Jag tror att det finns en förståelse för detta, ja, säger Benny Johansson (m).


Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista