KRONOBERG

Stridsviljan fortsatt stark

Vårdförbundets strejk har pågått i snart två veckor, och fortfarande är man långt ifrån ett avtal. Men bland Vårdförbundets medlemmar i Kronoberg, som togs ut i strejk i måndags efter Vårdförbundets andra varsel, är stridsviljan god.

- Förhoppningarna är stora, säger Vårdförbundets ordförande i Kronoberg Carina Hermansson.

På Vårdförbundets expedition i Växjö ringer telefonen och frågorna från Vårdförbundets medlemmar är många: hur går det om man skulle haft semester, hur längre räcker strejkkassan, och hur länge varar strejken. Tills man har fått ett avtal man är nöjd med svarar Carina Hermansson.

Men det kan ta tid, för parterna Vårdförbundet och SKL står långt ifrån varandra. Vårdförbundet tycker att deras medlemmar, bland annat sjuksköterskor och barnmorskor med en genomsnittslön på 23 000 kronor borde jämföras med traditionellt manliga yrken som ingenjörer och programmerare med snittlöner på omkring 30 000.

Arbetsgivaren, Sveriges kommuner och landsting, SKL, pekar å andra sidan på att sjuksköterskorna sedan 1995 haft den nästan högsta löneutvecklingen av alla grupper.

- Visst på pappret har vi haft en bra löneutveckling. Men när vi startade den här löneutvecklingen 1995 så hade vi fruktansvärt låga löner vilket gör att vi fortfarande ligger väldigt lågt. Löneutvecklingen har också planat ut sedan 2001 och efter det har vi halkat efter igen, säger Carina Hermansson.

I sina krav gör Vårdförbundet en jämförelse med en annan grupp, nämligen läkarna. För vad sjuksköterskorna nu kräver är att i reda pengar få samma löneökning som läkarna, nämligen 1 700 kronor. Men när det för läkarnas del handlar om tre procent av deras löner, handlar det om 15 procent av sjuksköterskornas betydligt lägre löner.

Och även om 15 procent är långt över ett genomsnittligt avtal har Carina Hermansson ändå gott hopp om att sjuksköterskorna ska få gehör för sina krav:

- Vi har allmänheten och opinionen med oss, säger hon.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista