Alvesta

Vårdnadsbidrag kan bli stridsfråga

De ledande partierna i koalitionen i Alvesta kommun är oense om införandet av ett vårdnadsbidrag. Medan centern säger ja, säger socialdemokraterna definitivt nej.

Två av de ledande politikerna i Alvesta tror att vårdnadsbidraget kan bli en svår fråga för den rödgröna alliansen. 

-Det kommer bli en tuff debatt mellan partierna, säger kommunalrådet Sven Sunesson (c).

-Det kan bli svårt, säger Per Ribacke (s), ordförande i nämnden för barn och ungdom.

Växjö och Uppvidinge kommuner kommer snart att införa vårdnadsbidraget, som innebär att föräldrar, istället för att ha barnen på dagis, får en summa pengar för att själva ta hand om dem. Som mest handlar det om 3 000 kronor i månaden.

Med all sannolikhet kommer även Markaryd, Tingsryd, Ljungby och Älmhult snart att införa ett vårdnadsbidrag. Lessebo är den kommun i länet som säger klart nej.

Men i Alvesta har frågan än så länge inte ens diskuterats av kommunledningen och den annorlunda konstellationen socialdemokraterna, centern, folkpartiet och miljöpartiet, som sedan 2006 styr kommunen.

Det kan bli tufft att komma fram till ett beslut. För de största partierna i koalitionen, socialdemokraterna och centern, står långt ifrån varandra i frågan om vårdnadsbidraget.

-Jag tycker det är en orättvis reform, det hade varit bättre att satsa på en utbyggnad av föräldraförsäkringen, säger Per Ribacke (s).

Men förr eller senare måste den rödgröna alliansen komma överens. Och socialdemokraten Per Ribacke anser att det lutar det åt ett nej.

-Enligt de signaler jag har fått så är det inte aktuellt, säger Per Ribacke.

Men centerns Sven Sunesson tror att det skulle kunna bli ett ja.

-Det är än så länge många partier och personer som har en oklar åsikt om detta, säger kommunalrådet Sven Sunesson (c).


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se