Bra företagsklimat i Markaryd

Markaryd och Växjö är de kommuner i länet där företagen är mest nöjda med företagsklimatet. Minst nöjda är de i Uppvidinge. Det här visar Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas företagsklimat. 

Mätningen av företagsklimatet bygger dels på basfakta från Statistiska centralbyrån, SCB men framför allt på enkätsvar från 35 000 företagare i landet där de fått frågor om hur de upplever företagsklimatet i sin hemkommun.

Och fyra av länets kommuner går i år uppåt på listan och har alltså fått fler företagare som är nöjda med kommunens klimat.

Det är Markaryd som ligger så högt som på 18:e plats av landets totalt 290 kommuner.

-  Detta inspirerar till fortsatt arbete, men det är mycket viktigt att påpeka att vårt fina resultat till en stor del beror på ett mycket engagerat näringsliv i kommunen, skriver Bengt Göran Söderlind, utvecklingschef i Markaryds kommun, i ett pressmeddelande

En annan kommun som hamnar högt på listan är Växjö kommun som återfinns på en 20:e plats, vilket är bättre än 2006.

- Men vi är ändå inte helt nöjda, vi siktar på topp tio, säger Bo Frank (m), kommunalråd i Växjö.

Även Älmhullt har klättrat rejält och ligger nu på 56:e plats i Sverige. Tingsryd har också fått fler nöjda företagare, men trots det så ligger de långt ner på listan, en 152:a plats blev det för Tingsryd.

Lessebo kommun som var förra årets raket i Sverige, tappar rejält med mark i år och ramlar ner från en 117:e plats till 134:e plats.

Ljungby och Alvesta tappar också några placeringar. Och Uppvidinge ligger nu lägre än de gjort på flera år, inte förrän på 193:e plats hittar man Uppvidinge, det är klart sämst i länet.

Bäst i landet på företagsklimat är Solna kommun och den kommun som tar över titeln från Lessebo om att vara årets raket är sörmländska Gnesta.

Therese Gabrielsson

therese.gabrielsson@sr.se