Kronoberg

Läkare anklagas för att ha förfalskat journaler

Flera läkare inom Landstinget Kronoberg anklagas för att på ett systematiskt sätt ha förfalskat sjukjournaler för att dölja sina misstag. Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt urkundsförfalskning.

Bakom polisanmälan står Birgitta, 44, som drabbats hårt av att inte ha fått rätt diagnos på sin sjukdom.

- Jag tycker att det är för jävligt och jag vill ha upprättelse. Jag har fått kämpa hela livet mot sjukdomen och jag kan inte låta dem göra så här mot mig. De tog mina bästa år ifrån mig. Och när sanningen uppdagades så tog de den med, säger hon till Sveriges Radio Kronoberg.

Birgitta är sjukskriven och svårt drabbad av de skador som hennes sjukdom, glutenintolerans, fört med sig sedan hon var ett litet barn.

- Med sådana synliga symtom som jag haft som håravfall, kramper, astmaliknande symtom så tycker jag att det är inkompetenta läkare jag haft, säger Birgitta.

Trots att hon haft täta kontakter med vården under alla år på grund av dom symtom som hon lidit av så var det först under hösten förra året, alltså 2007, som en privatläkare i ett annat län ställde den rätta diagnosen så att hon kunde få den hjälp hon behöver.

- Det gick på fem minuter.

Birgittas egen berättelse är fylld av möten med läkare som visar på en total nonchalans och inkompetens, och att dom slutligen arrangerat en omfattande mörkläggning och förfalskning av journaler för att dölja sina misstag.

Efter att ha noterat att innehållet i hennes sjukjournaler inte stämde överens med hennes egen minnesbild så började hon och hennes man Michael ett detektivarbete som resulterat i en förundersökning om misstänkt urkundsförfalskning.

- Det är för att dölja misstagen man begått, här får inte bakgrunden komma fram utan här ska allt se bra ut vid en eventuell anmälan eller stämning, säger Michael.

Han anser att bevisningen mot de utpekade läkarna är övertygande.

- Det är väldigt klumpigt gjort. Man har tydligt märkt att det varit bråttom att få ihop den här historien och se till att få alla dokument utbytta så att historien stämmer överallt om någon skulle gå in och kontrollera den.

Polisen har samlat in mängder av journaler och andra dokument som nu ska analyseras på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Analyssvaren kommer att vara avgörande för om någon läkare kan ställas till svars. Ingen är i dag delgiven misstanke om brott men Birgitta hoppas på fällande domar och upprättelse.

- Jag vill att de ska åka fast, de som gjort mig så här illa. De kunde ha gett mig vården i stället för att lägga ner allt arbete på att rensa upp hela min historia, säger hon.

Länssjukvårdsdirektören på Landstinget Kronoberg, Martin Myrskog, säger till Sveriges Radio Kronoberg att han inte har några kommentarer i nuläget men att han välkomnar en utredning.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se