Växjö

Få krögare på konferens om trygg krogmiljö

Det var inte många krogägare på plats när en konferens på ämnet ”En trygg krogmiljö i samverkan” avhölls i Växjö. Utan mest var det representanter för olika myndigheter som diskuterade alkohol, droger och våld i krogmiljöer och vad som kan göras för att förbättra situationen.

Carina Olsberg driver välkända restaurangen och nöjesstället Oléo i Växjö. Där är det av och till bråk och fylla, oftast utanför entrén:

- Problemet är att så många dricker mycket innan de kommer hit, men vi försöker förstås att stoppa de alltför berusade från att komma in, säger Carina Olsberg.

En metod för att skapa en tryggare krogmiljö är programmet Ansvarsfull alkoholservering, och den utbildningen har barpersonal och entrépersonal på Oléo genomgått, säger Carina Olsberg, som tycker att det gjort personalen mer observant så att man inte serverar alkohol till berusade.

Åsa Domeij från Statens folkhälsoinstitut underströk att metoden Ansvarsfull alkoholservering är viktig också för de som arbetar på en krog som en arbetsmiljöfråga.

Att krogmiljön kan vara osäker fick konferensdeltagrna erfara när det meddelades att den föredragshållare och f d dörrvakt som skrivit en uppmärksammad kritisk rapport om dörrvakter, lämnade återbud eftersom han utatts för mordhot.