Kolla elen via webben

Nu kan 21 000 av Veab kunder i Växjö se hur mycket energi de gör av med och jämföra sig med sina grannar. Via webben.

Nu kan 21 000 av det kommunala elbolaget Veabs kunder i Växjö se hur mycket energi de gör av med och jämföra sig med sina grannar. Via webben.

Syftet med den nya webbsatsningen - som Veab är ensamt om i landet - är att få folk att spara energi.

Alla som har en fjärravläst elmätare i sitt hushåll i Växjö - drygt 20 000 kunder - kan nu använda webben för att se vilken energiförbrukning de har, de kan också se hur det såg ut förra månaden och även jämföra sin egen förbrukning med liknande hushåll.

Veab och Växjö kommun hoppas kunna sänka elförbrukningen i kommunen med fem procent till maj 2009, och genom den här webbsatsningen, EnergiKollen, som också är kopplad till en tävling som börjar den 19 maj, hoppas Martin Magnusson som är projektledare på Veab få Växjöborna mer intresserade av att spara el:

- Här får man en återkoppling om man ändrar sin energianvändning, det har saknats tidigare, säger Martin Magnusson.

Men även om växjöborna nu drar sitt strå till stacken och sparar el, kommer inte Veab att sänka priset för exempelvis fjärrvärme motsvarande vad kunderna sparar. Martin Magnusson:

- Nej det har vi inga planer på faktiskt, utan här arbetar vi med att minska den onödiga energianvändningen från kunderna.

Karin Ernstsson

karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista