vårdstrejken

100 operationer inställda

Vårdstrejken gör att många människor fått sin operation inställd, runt 100 planerade operationer i länet har så här långt inte gått att genomföra.

Det känns frustrerande, säger Lars Björck, som är en av dem som drabbats.

För ett år sedan fick Lars Björck som bor utanför Åseda sitt högra knä opererat, det lyckades bra och den 21 maj såg han fram emot att åka till Ljungby för en likadan operation. Men den är nu uppskjuten på obestämd tid.

- Det är jobbigt att till exempel inte kunna ge något besked till sin arbetsgivare som ju behöver ta in en ersättare när jag ska va sjukskriven, säger Lars Björk.

Innan den första operationen för ett år sedan hade Lars Björk stora problem att röra sig och en långpromenad var helt utesluten. Och fortfarande är det bekymmersamt att belasta knäna.

- Trots att det blev bättre när jag fick ett nytt högerknä jag fortfarande hämmad, rörelseförmågan är nedsatt, säger Lars Björk.

Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att runt 6500 personer likt Lars Björck fått sin operation uppskjuten på grund av vårdstrejken och dessutom har över 25 000 undersökningar ställts in. I Kronobergs län handlar det om runt 100 planerade operationer inte kunna genomföras. Någon siffra när det gäller inställda undersökningar har landstinget Kronoberg inte ännu.

Och för Lars Björck återstår nu bara att vänta.

- Jag vet ingenting, det kanske blir en kö efter det här så att jag får vänta till hösten eller till nästa år, säger Lars Björck.

Therese Gabrielssont

therese.gabrielsson@sr.se