Växjö

Dyrare Arenastad drar ut på tiden

Det stormar kring Arenastadsprojektet i Växjö. Det blir dyrare, det blir färdigt senare än beräknat, och nu får det också kritik från ett av de tunga namnen inom växjöidrotten, Östers ordförande Curt Persson.

Bygget av Arenastaden kommer att kosta 600 miljoner kronor. Det är dubbelt så mycket som det var tänkt från början. Projektet har svällt, och just nu är det oklart i vilken ordning arenor och köpcentrum byggs.

Östers ordförande Curt Persson anser att Arenastaden har utvecklats till något som han inte längre kan stå för, och han tar nu sin hand från projektet.

-Det känns lite tråkigt, säger Anders Franzén, utvecklingschef på Växjö kommun.

-Med det säger han ju också att fotbollen inte behöver någon ny anläggning, säger han.

Vad betyder det för Arenastadsprojektet?

-Det kan bli enklare att göra etappindelningen, eftersom man kan säga att fotbollen inte är lika prioriterad, säger Anders Franzén.

Den nya fotbollsarenan riskerar alltså att hamna sist i kön när Arenastaden byggs. Men turordningen är alltså oklar. Först ut blir troligen en ishall och arena för stora evenemang som konserter.

Har svällt till 600 miljoner kronor

Arenastadsprojeket har svällt ordentligt. Den nya prislappen är på 600 miljoner kronor, dubbelt så mycket som det var tänkt.

-När vi diskuterade detta för tre år sedan, så hade vi en ambition, vi skulle ersätta en fotbollsplan med en ny, och vi skulle göra en ny ishall, säger Anders Franzén.

Men sedan växte projektet. Det tillkom en evenemangsarena, friidrott, squash, bowling och annat. Men Arenastaden blir inte bara dyrare. Den kommer att ta längre tid att bygga också, och kanske står den klar först 2015.

-Det är egentligen inte fem års försening, utan vi har så många nya saker som vi ska ha in. Hela projektet har en längre genomförandetid, säger Anders Franzén.

Kommunen ska hyra lokalerna i 30 år

Arenastaden, komplett med köpcentrum och bostäder, ska byggas på Värendsvallenområdet. Företaget Steen & Ström ska köpa hela området på nära 300 000 kvadratmeter för 278 miljoner kronor, och bygga anläggningarna. Växjö kommun förbinder sig att hyra idrottslokalerna i 30 år. Kostnaden för kommunen blir över 30 miljoner kronor per år, nästan dubbelt så mycket som idag. Anders Franzén hoppas att näringslivet vill gå in och till exempel köpa loger, eller rentav köpa arenanamnet.

-Vi tror att det finns rätt mycket pengar att kunna hämta, säger han.

-Svarte Petter, som man ofta pratar om, ligger nästan alltid hos kommunen i slutändan. Men någon måste ta risken och våga satsa om man tror på en tillväxt, säger Anders Franzén, utvecklingschef på Växjö kommun.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se