Växjö

Miljoninvesteringar krävs oavsett en Arenastad

Kostnadsökningarna har väckt frågetecken kring den planerade Arenastaden i Växjö. Men oavsett om de här planerna fullföljs eller inte så krävs det stora investeringar i det aktuella området kring Värendsvallen.

- För områdets status och för stadens utveckling så är det ett antal miljoner, säger Gunnar Elm som är centerpartistiskt kommunalråd i Växjö.

Det handlar om ett område på närmare 300 000 kvadratmeter. I dag är det eftersatt på många sätt och i behov av stora investeringar för att ens komma i närheten av att bli aktuellt för de planer som ingår i den så kallade Arenastaden. Visionen är att skapa ett centrum för idrott, kultur, boende, handel och företagande som ska tillhöra dom attraktivaste i hela landet. Men ökade kostnader för att genomför det här, från beräknade 300 miljoner kronor till 600 miljoner, väcker frågetecken.

- Det finns en plan B. Men jag spekulerar inte i alternativen när vi har en huvudinriktning på vad vi ska göra, säger Gunnar Elm.

Växjö kommuns samarbetspartner är Steen & Ström - en koncern som gör miljardinvesteringar i olika köpcentrum i Skandinavien. Ett exempel är ett nytt köpcentrum i Malmö - Emporia - där Steen & Ström investerar tre miljarder kronor. Det här sker samtidigt som det alltså höjs varningsflagg i Växjö för stora kostnadsökningar. Planen är att Steen & Ström ska köpa hela det aktuella området av Växjö kommun för närmare 278 miljoner kronor under 2008. Hur säker är du på Steen & Ströms uthållighet?

- Jag har inga signaler i dag på att de inte skulle vara uthålliga. Men man ska ju aldrig säga att det aldrig kan inträffa, även om jag inte har några signaler i dag som säger något annat, säger Gunnar Elm.