Landstinget

Högre lön kan lösa personalbrist

Högre löner och bättre arbetsvillkor är enda sättet att lösa landstinget Kronobergs personalbrist.

Det anser fackförbunden efter Sveriges Radio Kronobergs rapportering om att 43 % av landstinget personal att försvinna de närmaste fem åren, främst genom pensionsavgångar.

På Vårdförbundet tror man att de låga lönerna och den höga arbetsbelastning som finns inom landstinget Kronoberg kommer att göra det svårt att locka till sig ny personal.

- Det ser bättre ut på många andra håll, och här måste landstinget ta ett större ansvar än vad man gjort tidigare, säger Carina Hermansson, ordförande för Vårdförbundet.

Enligt Landstingets egna beräkningar är det stor risk att 2300 av landstingets anställda, det vill säga 43 %, försvinner från i år och fram till 2013. Främst på grund av en hög medelålder som gör att många snart går i pension.

Och enligt Vårdförbundet, Kronobergs läkarförening och Kommunal så måste Landstinget Kronoberg höja lönerna om man ska lösa det här problemet. Fackförbunden är också överens om att arbetsmiljön måste bli bättre och att arbetet måste bli mindre slitigt.

- Man måste se över vårdtyngden och hur man kan få förhållanden som gör att de anställda orkar arbeta ett helt yrkesverksamt liv, säger Carina Hermansson.

- Det är det som gör att många av våra medlemmar lämnar yrket, att de helt enkelt inte orkar med, fortsätter hon.

Det landstingsrådet Suzanne Frank (m) håller med om att landstinget måste bli en mer attraktiv arbetsgivare om man ska klara av de stora pensionsavgångarna. Och enligt henne är till exempel en bättre arbetsmiljö något man ständigt arbetar med. Men hon anser däremot inte att landstinget kan bära hela ansvaret för att det inte finns tillräckligt med personal att tillgå.

- Framför allt är det utbildningsväsendet som måste satsa på att göra vårdyrkena attraktiva, säger Suzanne Frank.

Och att höja lönen för att locka människor och på så sätt förhindra en personalkris är inte aktuellt.

- Vi ligger ungefär som alla andra och jag tror det är där vi ska ligga, säger Suzanne Frank.

Therese Gabrielsson

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista