Linné ger namn åt nytt universitet

Linnéuniversitetet.

Det vill rektorerna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar att det nya universitetet ska kallas vid en sammanslagning

Förslaget till hur högskolan i Kalmar och universitet i Växjö ska bli ett nytt gemensamt universitet blev på måndagen klart att presentera för respektive skolas styrelse och om de säger ja går sedan skrivelsen vidare till regeringen.

Dels beskrivs hur sammanslagningen ska gå till och dessutom hur mycket det kommer kosta och att den nya namnet föreslås bli Linnéuniversitet.

Kostnaden för sammanslagningen beräknas bli 90 miljoner kronor utöver de 20 miljoner som högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg sa ja till redan i april.

Dessutom vill man ha 40 miljoner kronor mer per år i forskningsanslag de närmaste 5 åren för att utveckla verksamheten i den utsträckning man hoppas sammanslagningen ska leda till.

Agneta Bladh som idag är rektor vid Högskolan i Kalmar säger att arbetet kring sammanslagningen hittills gått mycket bra men att det är för tidigt att säga hur rationaliseringarna kommer att märkas.

Det är oklart var adminstrationen kommer att finnas och hur utbilningar kommer att se ut på respektive ort.

1 januari 2010 är det tänkt att Linnéuniversitetet ska börja fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".