Landstinget

Vårdstrejken utvidgas

20 maj utvidgar Vårdförbundet sin strejk och i Kronobergs län lägger 140 sjuksköterskor ner sitt arbete medan en del går tillbaka till sina arbetsplatser.

Bland annat går det från klockan 12 på tisdagen inte att få hjälp av Sjukvårdsrådgivningen.

- Människor kommer ju inte kunna få hjälp i lika stor utsträckning, de kommer hänvisas till sin vårdcentral eller till akuten, säger Karin Berggren som arbetar på Sjukvårdsrådgivningen.

Sjuksköterskorna på Sjukvårdsrådgivningen svarar varje dag på mellan 150 och 300 samtal. Men från klockan 12.00 den 20 maj kommer den som ringer numret 1177, istället mötas av en telefonsvarare.

Förutom på Sjukvårdsrådgivningen så lägger idag sjuksköterskorna på Vårdcentralerna Strandbjörket och Dalbo i Växjö ner sitt jobb. Vårdcentralerna Teleborg och Campushälsan i Växjö fortsätter hålla stängt, och även avdelning 5 och 34 på Lasarettet i Växjö kommer att vara stängda, likaså avdelning 5 i Ljungby. Dessutom kommer lasarettens operations- och röntgenverksamhet vara mycket begränsad.

På Sjukvårdsrådgivningen var det lugnt under måndagen, alltså dagen innan utökningen av strejken, med ungefär lika många samtal som en vanlig måndag.

Och enligt Karin Berggren har hon och hennes kollegor inte alls fått mer att göra sen den första strejken bröt ut i länet den 5 maj.

- Många vill nog inte ringa nu under konflikten, utan avvaktar om det inte är riktigt akut, säger Karin Berggren.

Therese Gabrielsson

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista