Växjö

Avslag för sjukgymnastutbildning

Växjö universitet får inte starta en sjukgymnastutbildning. Högskoleverket har beslutat att inte ge universitetet examensrätt.

Enligt Högskoleverket kan Växjö universitet inte bedriva en sjukgymnastutbildning av god kvalitet, eftersom det bland annat saknas lärare med rätt kompentens. Universitetet får också kritik för att huvudämnet sjukgymnastik är alltför otydligt uppbyggt, både ur teoretisk och ett klinisk synvinkel.

Beslutet är ett stort bakslag för Växjö universitet, som har över 1000 sökande till de 26 platserna på den planerade sjukgymnastutbildningen.

Johan Sterte, rektor på Växjö universitet, tycker att Högskoleverket tänker bakvänt.

-Ska man bygga upp en stor kompentens och en forskningsöverbyggnad, innan man har fått examensrättigheter, eller ska man som vi har gjort, planera för att bygga upp en sådan när man har examensrättigheterna? Uppenbarligen har vi gjort en annan bedömning än Högskoleverket, säger Johan Sterte.


Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista