Kronoberg

140 nya sjuksköterskor ut i strejk

Vårdförbundet utökade på tisdagen sin strejk. I Kronobergs län lade ytterligare 140 sjuksköterskor ner arbetet.

Vårdstrejken är nu inne på sin femte vecka. Många hoppas att den senaste utvidgningen ska tvinga fram ett nytt avtal. 

-Det måste ju synas mer att fler är ute i strejk, det blir mer problem och svårare för landstinget att hålla sin vårdgaranti, säger Elisabet Klevegård, som jobbar på vårdcentralen Strandbjörket och som lade ner sitt arbete på tisdagen.

Över 100 sjuksköterskor gick vid klockan 12 på tisdagen den korta biten från centrallasarettet i Växjö till IOGT-NTO:s lokaler vid Växjösjön. Där inne serverades sedan lunch bestående av korv med bröd.

En av dem som ställde sig i kön fram till de stora grytorna var Kristin Åsheden, som just lämnat sitt arbete på kirurgavdelningen avdelning 34 på Växjö lasarett.

-Det kändes konstigt att lämna avdelningen, men samtidigt känns det bra, nu vill man ju satsa på det här, sa hon.

Hon var försiktigt optimistisk när det gäller utgången av strejken.

-Jag tror att det kommer att gå bra, men det har ju varit långvarigt och jag hoppas givetvis att de snart kommer överens, säger hon.

Sammanlagt är nu 210 sjuksköterskor i länet ute i strejk. Bland annat är fyra vårdcentraler stängda, sjukvårdsrådgivningen ligger nere, liksom flera avdelningar på lasaretten.

När det gäller operationer är det bara de akuta som genomförs, och drygt 160 operationer har fått ställas in.

Än så länge har många patienter haft förståelse och stöttat sjuksköterskestrejken, säger både Elisabet Klevegård och Kristin Åsheden. Men de tror att det kan förändras om strejken skulle bli långvarig.

-Håller man på för länge vänder opinionen, säger Elisabet Klevegård.

-Ju längre tiden går, desto fler är det ju som blir skeptiska, men vi känner ändå att vi har stöd från allmänheten, säger Kristin Åsheden.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista