Traryd

Planer på golfresort måste ändras

Markaryds kommun tvingas nu att ändra på detaljplanen för miljardsatsningen på en golfresort i Traryd.

Länsstyrelsen gav först kommunen rätt att upphäva strandskyddet i en del av området. Men det säger nu Naturvårdsverket nej till.

Därför måste man tänka om, det säger Bengt-Göran Söderlind, som är informationsansvarig på Markaryds kommun.

Det är ett område med 220 hektar mark norr om Traryd som snart ska förvandlas till 550 bostäder, en 18-hålsgolfbana, restauranger och tennisbanor.

Men det blir inte riktigt som kommunen hade tänkt sig. Området längst norrut, där ett 20-tal av husen skulle byggas, får inte röras.

Det anser Naturvårdsverket som överklagat länsstyrelsens beslut om att upphäva strandskyddet till regeringen. Naturvårdsverket motiverar beslutet med att bygget hindrar allmänheten från friluftsliv i området, något som Bengt-Göran Söderlind inte kan förstå.

-Jag förstår inte att man kan tycka att det finns naturvärden i en gammal rastplats med asfalt, gamla toaletter och skräp, säger han.

Men trots Naturvårdsverkets nej, så tror inte Bengt-Göran Söderlind att bygget kommer försenas. Hus i andra delar av området kan som planerat kan börja byggas i höst. Och golfbanan kommer till exempel vara klar 2010.

Det omstridda området i norr får man helt enkelt vänta med till allra sist, och Bengt-Göran Söderlind är säker på att kommunen kommer att få sin vilja igenom.

-Vi vet att det snart blir en uppluckring med det här med strandskydd, och då tror vi att vi kan få ett positivt besked om ett år eller så, säger Bengt-Göran Söderlind, informationsansvarig på Markaryds kommun.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista