Ljungby

"Glöm Ljungby BB"

Lägg ner tanken på att öppna en BB- och förlossningsavdelningen i Ljungby igen. Det säger nu specialisten, läkaren och konsulten Nils Crona

Nils Crona har anlitats av landstinget Kronoberg för att bedöma BB-frågan i samband med en eventuell upphandling av Ljungby lasarett. Hans budskap är mycket tydligt.

-Mitt huvudbudskap är att det är otidsenligt att driva så små förlossningsenheter, särskilt när de inte är en del av komplett kvinnoklinik, säger Nils Crona.

I Ryssby träffar på onsdagskvällen de borgerliga politikerna i landstinget sina kommunala politikerkollegor för att försöka lösa knuten med Ljungby BB och en eventuell entreprenad av Ljungby lasarett. För problem har det blivit.

Ett av kraven från landstingspolitikerna för att gå ut och ta in anbud från privata entreprenörer, var att BB- och förlossningsverksamheten återigen ska öppnas.

Men nu föreslår landstingsdirektören att BB-kravet inte längre ska gälla. Anledningen är just Nils Cronas expertbedömning.

Det går inte att upprätthålla den medicinska säkerheten utan att det kostar enorma pengar, säger Nils Crona. Enligt honom är det helt orimligt att öppna BB igen.

-Jag tror att man måste vända på resonemanget och fråga vad det finns för skäl att driva en så liten förlossningsenhet i Ljungby, med dess närhet till Växjö och de klimat- och geografiska förhållanden som finns i Småland.

Nils Crona reser från Uppsala till Växjö på onsdagen, och ska också vara med på mötet i Ryssby under kvällen.

Landstingsrådet Suzanne Frank (m) vill att även kommunpolitikerna i den västra delen ska få BB-informationen av Nils Crona, och att det blir en samsyn om BB-frågan, som hon uttrycker sig.

-Men oavsett vad kommunpolitikerna säger är det vi landstingspolitiker som tar beslutet, säger Suzanne Frank.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista