Ljungby

Känsligt politiskt läge inför beslutet om lasarettet i Ljungby

Den borgliga alliansens planer på att lägga ut Ljungby lasarett på entreprenad bygger på en bräcklig politisk majoritet.

När nu kravet på att ha med BB i en upphandling kan komma att tas bort, ja, då är det inte alls säkert att alliansen klarar av att få en majoritet i landstingsfullmäktige med sig när frågan ska upp i juni.

När den borgerliga majoriteten i landstinget tog beslut om att pröva en privat entreprenör för att driva lasarettet i Ljungby fick alliansen med sig miljöpartiet och vänsterpartisten Lennart Wärmby. Men den gången fanns Ljungby BB med som ett absolut krav i upphandlingen.

Om nu den borgerliga landstingsledningen backar från BB-kravet, på grund av expertisens utlåtande om att det vare sig är medicinskt säkert eller ekonomiskt försvarbart, blir plötsligt det politiska läget mer osäkert i fullmäktige. Miljöpartiet kommer med all sannolikhet att rösta nej till en entreprenad utan BB/förlossning, säger miljöpartisten Michael Öberg och vänsterpartisten Lennart Wärmby också nej.

- Aldrig i livet! Ljungby BB stängdes för snart ett år sedan och den massiva opinionen tycker jag man ska ta hänsyn till, jag tyckte det var värt ett försök och då var ett av grundkraven att Ljungby BB skulle i gång när man bakade i hop det med en entreprenad av hela lasarettet. Tar man bort det faller ju hela grunden, säger Lennart Wärmby.

Och om både miljöpartiet och Lennart Wärmby backar gäller det då att så gott som samtliga borgerliga politiker i fullmäktige säger ja till att gå vidare med upphandlingen utan att BB är med. Och det är inte alls säkert. Trycket från väljarna i den västra delen av länet kan bli svårt att stå emot för vissa borgerliga politiker från väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista