Kosta

"Allvarligt att hytta förstörts"

Glashistorikern Gunnel Holmér på Smålands museum tycker att det är mycket allvarligt att den första glashyttan i Kosta från 1742 delvis förstörts av byggarbeten.

Genom glashyttan hade det funnits ett unikt tillfälle att kartlägga tidig glasproduktion, anser Gunnel Holmér. 

Sveriges Radio Kronoberg rapporterade på onsdagen att de förstörda fornlämningarna av hyttan blivit ett fall för åklagare.

Gunnel Holmér ser mycket allvarligt på att fornlämningen delvis förstörts.

-Är det en gång borta, går det inte att återskapa. Det är förlorat för alltid, säger Gunnel Holmér, som betonar att det inte finns så mycket bevarat av riktigt gamla glashyttor i Sverige.

Gunnel Holmér påpekar också att det finns en direkt anknytning mellan Kosta i dag och den gamla hyttan från 1742: på etiketter och i reklam heter det ”Kosta sedan 1742”.

Gunnel Holmér tror att ett litet museum över den första hyttan skulle bli uppskattat, förutsatt att tillräckligt mycket av hyttan inte har förstörts.

-Jag tror att många skulle tycka att det skulle vara intressant att se ursprunget till den här etiketten, ”Kosta sedan 1742”, säger Gunnel Holmér, glashistoriker vid Smålands museum.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista