Växjö

Flygblad mot ändrad sjukförsäkring

Fackförbundet Kommunal protesterar mot regeringens förändringar i sjukförsäkringen. På torsdagen ordnade Kommunal manifestationer runt om i landet, bland annat i Växjö.

Under parollen ”Stoppa regeringens hetsjakt på sjuka” gick Kommunalmedlemmar ut på gator och torg på torsdagen. I centrala Växjö var det soppkök, flygbladsutdelning och namninsamling vid Speakers Corner. 

Det är särskilt en av de föreslagna förändringarna som har retat upp medlemmarna, enligt Gullvi Stråt från Kommunal sektion 16 i Växjö.

-Är man sjuk ett halvår måste man söka nytt jobb och man kan alltså bli av med det gamla jobbet. Det slår mot de redan svaga i samhället, säger Gullvi Stråt.

I en debatt i Sveriges Radio Kronoberg tidigare i veckan försvarade den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström regeringens förslag. Hon menade bland annat att det inte blir någon förändring för de svårt sjuka. Men för andra måste man satsa på det friska, för att hindra att sjukskrivningen blir för långvarig och leder till utanförskap.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista