VÄXJÖ

Snabbintroduktion av flyktingar

Nästan hälften av de flyktingar som deltagit i den särskilda introduktionssatsningen i Växjö har efter två år fått jobb eller studerar. Och Växjöförsöket står nu modell för landets alla Arbetsförmedlingar.

Grundtanken med det här projektet, som också har genomförts i Skåne och Stockholm, är att flyktingar direkt efter att de har fått uppehållstillstånd kommer i kontakt med den svenska arbetsmarknaden, och samtidigt får svenskundervisning.

Achmed Abbas från Irak som kom hit 2006 lär sig svetsa på Lernia i Växjö. Han fick kontakt med Arbetsförmedlingen innan han kunde ett ord svenska, och om några veckor ska han praktisera som svetsare. Och han är mycket nöjd med samarbetet med Arbetsförmedlingen.

- Det har varit mycket bra, de ger mig självförtroende, säger han.

I dag har 43 procent av flyktingarna som varit med i projektet i Växjö jobb eller går på kurs.

- Det är ett lyckat resultat som inspirerat regeringen till nya direktiv för hur flyktingmottagningen ska skötas, säger projektledaren Hans Göran Johansson på Arbetsförmedlingen i Växjö.

En forskargrupp från Stockholms universitet ska nu också göra en utvärdering av projektet.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista