Alvesta

Flyktingguider söks till Alvesta

Röda korset, Alvesta kommun och Svenska kyrkan söker nu efter personer, som vill fungera som en guide för nyanlända flyktingar, som kommit till Alvesta.

- Det finns många invandrare i Alvesta kommun och vi vet att det varit problem där och att de inte är så integrerade, säger Elisabet Nilsson är konsulent på Röda Korset och en av dom som dragit igång projektet.

Sedan tidigare finns så kallade flyktingguider i Växjö och i Tingsryds kommuner, och nu blir det även i Alvesta. Det här har enligt Elisabet Nilsson visat sig vara ett bra sätt att underlätta för någon som precis kommit till ett nytt land.

Och det är inga stora saker som förväntas av den som tar på sig uppdraget.

- Det finns inga krav på att utbilda personen, utan man kan bara gå på biblioteket eller gå och fika. Man kan också berätta om våra traditioner och om de ”koder” som finns, säger Elisabet Nilsson.

Och hon tror också att det kan ge mycket tillbaka till den som blir flyktingkonsulent.

- Det kan vara jättespännande, det kan bli som en resa in i andra världar och länder, säger Elisabet Nilsson.

Och som en del i integrationsarbetet kommer också en ny mötesplats öppnas i Alvesta till hösten.

- Vi kommer starta upp ett kafé och även andra verksamheter i en lokal på Värendsgatan i Alvesta. Tanken är att svenskar och invandrare ska mötas och göra roliga saker tillsammans, säger Elisabet Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista