Markaryd

Nytt hopp för Rezai

Den avvisningshotade afghanen Reza Rezai i Markaryd får en ny chans att stanna i Sverige. För drygt en månad sedan skulle Rezai ha satts på ett plan till Kabul men avvisningen skjöts upp och nu är läget ett helt annat.

Migrationsdomstolen river upp Migrationsverkets avvisningsbeslut och Rezai ska få en ny prövning. Och enligt hans advokat Ingulf Flamborn finns mycket som tyder på att han kommer få uppehållstillstånd.

- Han saknar helt och hållet anknytning till Kabul, det är Migrationsverket som ska bevisa att det finns någon där som kan ta hand om honom. Men det anser jag blir omöjligt så därför ser jag mycket positivt på hans möjligheter, säger Ingulf Flamborn.

Reza Razai har varit i Sverige i drygt fem år och förra året kom beskedet att han skulle skickas tillbaka till Afghanistan. Och eftersom det råder inre väpnad konflikt i hans hemprovins skulle han till huvudstaden Kabul.

I februari i år hämtades Rezai av polisen och sattes i förvar i väntan på avvisning. Ett datum för när han skulle åka tillbaka meddelades, men när det började närma sig sköts avvisningen upp. Rezai sattes också på fri fot, detta efter att polisen fått hård kritik om hur hämtningen och inlåsningen gått till.

Själva beslutet att Rezai skulle avvisas stod ändå fast och snart kom beskedet att han den 19 april skulle sättas på ett plan till Kabul. Men det blev ingen resa den gången heller.

Och nu ser det mer och mer ut som att Rezai får stanna. För Migrationsdomstolen som nu prövat fallet anser alltså att det vore fel att skicka honom till Kabul, där han inte känner någon och inte kan få skydd. Och att Migrationsdomstolen gjort den bedömningen tror Ingulf Flamborn kan få stor betydelse även för andra afghaner i Sverige.

- Det innebär att Migrationsverket måste tänka om i de ärenden där de gjort bedömningen att folk kan återvända även om de inte har något socialt nätverk, säger Flamborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista