Landskapsdjur räknas - finns troligen i Lagan

Det är inte många som sett Smålands landskapsdjur uttern och hur vanlig den är i Kronobergs län vet man inte. Men det ska Länsstyrelsen nu ta reda på genom att göra en stor inventering.

I allt fler vattendrag tar uttern tillbaka sina gamla boplatser. Troligtvis finns den nu återigen i Lagans vattensystem i Kronobergs län. Det tror Per Ekerholm ekolog på Länsstyrelsen att den planerade inventeringen kommer att visa.

- För förra året genomfördes inventeringar i Jönköpings och Hallands län och de visade att det finns uttrar i Lagan, säger han.  

Efter en lång miskning av utterstmane frilystes uttern 1968. Minskningen fortsatte sedan in på 1970-talet men de senaste decennierna har det ljusnat - uttern är på väg tillbaka, det visar också inventeringar som gjorts i flera granlän.

Och nu satsar Länstyrelsen i Kronobergs län uppemot 200 000 kronor för att under augusti och september inventera uttern  och man förväntar sig samma goda resultat som i Halland och Jönköping

Det är troligtvis en minskning av miljögifter och framför allt av PCB som gynnat uttern, enligt Per Ekerholm. 

Uttern är ett skyggt svårinventerat djur och inventeringen som nu ska genomföras bygger på att man letar efter spår,  doftamarkeringar och efter spillning som faktiskt luktar viol. Men den här typen av uppgifter kan ger bara information om utbredning, inte om hur många uttrar det finns.

- Vill man ha ett kompletterande reslutat ska man göra en inventering när det finns snö, och det är svårt eftersom vi inte haft så mycket snö de sensaste åren, säger Per Ekerholm.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista